Tuesday, July 29, 2008

India-Varanasi


Και μετα το Νεπαλ, ηρθε και η σειρα της Ινδιας.Και ευτυχως ηρθε μετα το Νεπαλ γιατι νομιζω πως αν ταξιδευα πρωτα στην Ινδια το σοκ θα ηταν πολυ  εντονο.Η Ινδια ειναι μια χωρα......απιστευτη.Ειναι μια χωρα αντιθεσεων,και μαλιστα πολυ εντονων αντιθεσεων.

Πεταξαμε απο την Κατμαντου στο Βαρανασι η Μπεναρες.Μετα τα απαραιτητα παζαρια στο αεροδρομια για να παρουμε ταξι φτασαμε στην παλια πολη στο Ghat Dasasmeth το απογευμα και αρχισαμε να ψαχνουμε για ξενοδοχειο.Αν δεν υπηρχαν μυγες, τα στοματα μας θα ηταν ορθανοιχτα απο τις εικονες που βλεπαμε.

Καταρχας ηταν η κινηση στους δρομους....Αυτοκινητα, φορτηγα,χιλιαδες ποδηλατα και μηχανες, Ricksaw και  autoricksaw(τρικικλα ποδηλατα η μηχανες σε ρολο ταξι) και φυσικα πολλες αγελαδες να βολταρουν στον δρομο η να εχουν ξαπλωσει στην μεση.

Στα Ghatς (προβλητες στην παραλια του Γαγγη) αντιστοιχη κατασταση αλλα χωρις οχηματα.Μονο πεζοι , αγελαδες,σκυλια,βουβαλια ,κατσικες χηνες κτλπ.Η μυρουδιες....ας πουμε, απλα εντονες.Αν και το πιο ενοχλητικο,που δεν το συνηθησα ουτε περυσι ουτε φετος, ηταν η μυρουδια απο τα ανθρωπινα κατουρα. Πολλοι Ινδοι το θεωρουν νορμαλ να κατουρησουν οπουδηποτε τους ερθει με αποτελεσμα να αιωρηται μια οσμη ουρων σε παρα πολλα σημεια ,αυτα σε συνδιασμο με τα ουρα και τα κοπρανα των υπολοιπων πλασματων που κυκλοφορουν ανενοχλητα στην πολη δημιουργουν ενα πραγματικα eau de TOILET αρωμα.


Και την επομενη στιγμη  να σου ερχεται η μυρουδια του καρυ απο τη κουζινα στο διπλανο σπιτι,  η γλυκειες μυρουδιες απο το μαγαζακι που κανει γλυκα,και λιγο παραπερα  μεθυστικα αρωματα απο καποιο ναο απο τις χιλιαδες που υπαρχουν,να γαργαλαν τις αισθησεις μας .Και μετα ξανα τα κατουρα !! Ηταν λες και καποιος εδινε μπουνιες στα αισθητηρια οργανα μας.

Και οσον αφορα το οπτικο μερος, αυτο δεν ηταν λιγοτερο εντονο.Απο αυτους που διαλογιζονταν σε μια....ησυχη γωνια , σε αυτους που φωναζαν για ελεημοσυνη,ζητιανοι ντυμενοι με κουρελια, πολλες φορες με τις πιο ασυνηθιστες παραμορφωσεις στο σωμα, που ζητουσαν την βοηθεια σου, Sadhu απομονομενοι ,η περικυκλομενοι απο τουριστες που η ζητουσαν κατι απο την σοφια τους η κατι απο την κανναβι τους, η οποια καπνιζονταν απροκαλυπτα αφου γιαυτους (τους Sadhou) επιτρεπεται η χρηση της ,μιας και αποτελει τμημα της θρησκειας τους, ενας τροπος για να επικοινονησουν με τον Shiva

Το Varanasi ειναι απο τις πιο ιερες πολεις της Ινδιας, η πολη του Γαγγη ( Ganga )καιτου Shiva,και επιθυμια σχεδων καθε Ινδου ,μετα θανατον ,να καει εκει και να σκορπιστουν οι σταχτες του στον Γαγγη.Μια απο τις πιο εντονες εικονες ηταν φυσικα και η καυση των νεκρων.Υπαρχουν 2 σημεια στην παλια πολη διπλα στο ποταμι οπου επι 24ωρου βασεως καιγονται νεκροι.Στην πιο μεγαλη ,οσες φορες πηγαμε υπηρχαν το λιγοτερο 10 νεκρικες πυρες .Ιδιως την νυχτα ,η ατμοσφαιρα ηταν ,...εξωπραγματικη!!!!

Το πως φερναν τον νεκρο, πως τοποθετουσαν τα ξυλα,πως το αλοιφαν με αρωματικα και λαδια,πως καιγοταν, πως ανακατευαν την φωτια για να καει καλα,πως μαζευαν τα υπολοιματα και τα ριχναν στον Γαγγη,και μετα οι συγγενεις πηγαιναν παρακατω να πλυθουν στο λατρεμενο ποταμι τους, ολοι μαζι ντυμενοι στα λευκα ,ολοι ψυχραιμοι ,χωρις υστεριες και φωνες αφου αυτες θα απροσανατολιζαν το πνευμα του νεκρου να βρει τον δρομο του.Καπνοι να ανεβαινουν στον ουρανο,και να καλυπτουν τα φωτα απο τους προβολεις, ,,,,, και απο διπλα να ακουγονται μουσικες στην διαπασον ,ο κοσμος να μιλαει και να γελαει , μικρα παιδια  να τρεχουν αναμεσα στις πυρες , και αγελαδες οι κατσικες να σκαλιζουν στις σταχτες....... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Αλλα ισως το πιο απιστευτο, ηταν η απουσια οσμης απο την σαρκα που καιγεται. Πολλες φορες μας κυκλωσαν οι καπνοι, αλλα ασχημη μυρουδια μηδεν.Ενδιαφερον εχει να αναφερθει πως ολες οι πυρες αναβουν απο μια συγκεκριμενη φωτια η οποια λεγεται πως καιει εδω και χιλιαδες χρονια προστατευμενη,και συντηρειται απο τα υπολειματα των νεκρικων πυρων.Τα παιδια και οι Sadhou, επειδη δεν εχουν αμαρτιες,δεν καιγονται αλλα τυλιγονται με ενα υφασμα και αφηνονται στην μεση του Γαγγη να τους παρασυρει.
Και βεβαια να πουμε πως πισω απο ολα αυτα υπαρχει μια ανθιζουσα οικονομια που αφορα το εμποριο ξυλων που ερχονται συνεχως με καραβακια ,για την καυση οπως και τα παρελκομενα ,δηλαδη κορδελες υφασματα αρωματικα, κτλ.οπως βεβαια αναλογη βιομηχανια υπαρχει και στον δυτικο κοσμο,φερετρα ταφοι τελετες κτλ.

Πολυ μακαβριο ομως αρχισε να γινεται το θεμα !!

Απο την αλλη, οι βαρκαδες στο ποταμι ,η το περασμα στην απεναντι οχθη του Γαγγη η οποια ειναι ακατοικητη ηταν ευκαιριες για χαλαρωση.Η θεα της πολης απο απεναντι ηταν ιδιαιτερα ομορφη και πολυχρωμη.Στον Γαγγη υπαρχουν δελφινια και κροκοδειλοι,σπανια ομως θα εμφανιστουν στο σημειο που περνα μεσα απο το Βαρανασι.Μαλιστα λεγεται πως ο Θεος Σιβα ειπε στους κροκοδειλους να μην πειραζουν τους ανθρωπους γιατι διαφορετικα θα τους τυφλωνει.Λεγεται πως δεν εχει υπαρξει κανενα θυμα  στο βαρανασι και πως σε καποιες περιπτωσεις που πιαστικαν κροκοδειλοι κοντα στο Βαρανασι ,αυτοι ηταν τυφλοι. 

Ο Γαγγης υποφερει απο την μολυνση.Βιομηχανιες και οικιακα αποβλητα ριχνονται συνεχως στα νερα του.Παρολα αυτα οι Ινδοι σε καθημερινη βαση θα κατεβουν στις οχθες του για να πλυθουν,να πλυνουν τα ρουχα τους ,να πλυνουν τα δοντια τους και πολλοι απο αυτους πινουν και το νερο του.Μαλιστα πολλοι τουριστες  βουτουν στα νερα του. Προσωπικα μου φανηκε απιστευτο το οτι δεν υπαρχουν απιστευτα μεγαλα κρουσματα ασθενειων,αλλα απο την αλλη δεν μπορεσα να βρω και καποιες μελετες για να βγαλω συμπερασμα.Παντως υπαρχουν πολλες ιστοριες για την θεραπευτικη δυναμη των νερων του Γαγγη.Καποιοι μου ειπαν πως επειδη ξεκινα απο τα Ιμαλαια και ξεπλενει πολλα απο τα ορυκτα που υπαρχουν στα βουνα, ενω ταυτοχρονα φορτιζεται ενεργειακα απο την "ραχοκοκαλια της Γης" με αποτελεσμα να  μεταφερει αυτην την ενεργειακη φορτιση σε οποιον ερθει σε επαφη με τα νερα του.

Επισεις ενα θαυμασιο μερος για χαλαρωση ειναι η Sarnath,περιπου 30 λεπτα με autoricksaw.Ειναι το μερος που πρωτοδιδαξε ο Βουδας και εκει δημιουργηθηκαν κοινοτητες και ναοι.Τωρα υπαρχει ενα απεραντο παρκο με ερειπια απο τους πρωτους ναους, μουσεια , καθως και καινουργια βουδιστικα μοναστηρια.Ενα μερος γαληνης και ηρεμιας,ισως γιαυτο το διαλεξε ο Βουδας, η ισως και να να το τροφοδοτησε ο ιδιος με την δικια του γαληνη.


Απο τις πιο περιεργες εικονες ηταν τα "συνεργεια" αποκομιδης κοπριας.!! γυναικες βγαιναν με καλαθια , μαζευαν τις απειρες κοπριες απο τα ζωα , τις πλαθαν σαν  "πιτες" και τις αφηναν στον ηλιο να στεγνωσουν.Μετα τις χρησιμοποιουσαν ως καυσιμη υλη για το μαγειρεμα η οπου χρειαζονταν φωτια.Εμεις  αυτες τις πιτες τις βαφτισαμε "shitburger"

Οσο αφορα το ακουστικο μερος....θορυβος!!!! Δεν εχω ακουσει ξανα τοσες κορνες στους δρομους, ισως στην Κατμαντου μονο.Και βεβαια πολυ σκονη και καυσαεριο.Και απο την αλλη,μουσικες να ερχονται απο παντου.Το εχει πανεπηστημιο και πολλες σχολες που εχουν να κανουν με μουσικη και χορο.Πολλοι ξενοι μενουν κατα διαστηματα στην πολη και παρακολουθουν τα μαθηματα, και μαλιστα υπαρχουν και καποιοι Ελληνες αναμεσα τους.



Θεωρω πως αν πας Ινδια , πρεπει οπωσδηποτε να δεις και το Varanasi. Υπαρχει τοσο χρωμα εκει ,οπως βεβαια και σε ολοκληρη την Ινδια, που θα κανει τα ματια σου να χαμογελασουν.Ειναι μια ..σκληρη πολη ,με πολυ εντονες εικονες, αλλες ομορφες και αλλες ασχημες αλλα σιγουρα περιεργες και ασυνηθιστες

Πολλες φορες ειπαμε πως θα μπορουσαν να κανουν κατι για να καλυτερεψουν την κατασταση , λιγοτερη βρωμια, λιγοτερος ισως θορυβος,αλλα παντα καταληγαμε πως στο φιναλε.....αυτη ειναι η Ινδια.ΜΙα χωρα με εντονες αντιθεσεις,μια χωρα με τοσο πνευματικο πλουτο αλλα και τοση φτωχεια.Μια χωρα....Yin & Yang

INCREDIBLE INDIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 comment:

Unknown said...

Ελπιζω να κανουν κατι περισσοτερο για την καθαριοτητα.

fotovoltaika

Post a Comment