Monday, June 23, 2008

Nepal 2 - Katmandu


Μια πολη 4 εκ. με σχεδων μηδενικη καθετη αναπτυξη,οποτε σκεφτητε αν η Αθηνα με τις τοσες πολυκατοικιες καταλαμβανει την εκταση που καταλαμβανει, τι εκταση καταλαμβανει η Κατμαντου οπου εχει ελαχιστες οικοδομες με πανω απο 3-4 οροφουςΕιναι μεγαλη!!!Και ειναι και πολυ θορυβωδης.Και με μεγαλη ρυπανση.Τα εκατομμυρια οχηματα  που εχει η πολη ,ειναι στην πλειοψηφια πολυ παλιας τεχνολογιας, και η ποιοτητα καυσιμων τους (οταν αυτα υπαρχουν)κακης ποιοτηταςΗ κατασταση χειροτερευει  επειδη υπαρχουν πολυ συχνες διακοπες ρευματος, (5-9 ωρες καθε μερα),με αποτελεσμα τα μαγαζια να χρησιμοποιουν βενζινογεννητριες για να εχουν ρευμα(εε τωρα να σου πω πως οι γεννητριες ειναι τελευτεας τεχνολογιας?)Ευκολα λοιπον μπορει να φανταστει κανεις την κατασταση με απειρες γεννητριες να κανουν διαολεμενο θορυβο και να ξερναν χιλλιαδες κυβικα μετρα αναθυμιασεων..........Ολα αυτα σε συνδιασμο με το οτι η Κατμαντου ειναι χτισμενη σε κοιλαδα, με ψηλα βουνα γυρω γυρω ευνοουν την δημιουργια νεφους που την καλυπτει σχεδων συνεχεια. Και ειναι τοσο κριμα γιατι στις λιγες περπτωσεις που η ατμοσφαιρα καθαριζει, το θεαμα ειναι πολυ ομορφο με ολες αυτες τς πανυψηλες βουνοκορφες σε τοση κοντινη αποσταση!!!!!

Πολυ συχνα θα δειτε τουριστες αλλα και ντοπιους να φοραν καποια μασκα η ενα μαντηλι στο πρoσωπο για να αναπνεουν λιγο καθαροτερο αερα.Σιγουρα η πολη δεν ειναι προορισμος για ατομα με αναπνευστικα προβληματα.

Και ο θορυβος..... Δεν εχω ξανακουσει τοσα πολλα κορναρισματα απο αυτοκινητα και μηχανες,και κουδουνισματα απο ποδηλατα, καρα και ricksaw ολα την ιδια στιγμη.Και το πιο περιεργο ειναι πως ολοι αυτοι κορναρανε ενω η κυκλοφορια γινοταν κανονικα (οσο κανονικα δηλ. μπορει να γινεται) ενω οταν ο δρομος μπουκωνε και σταματουσε καθε κινηση  ακομα και για μηχανη η ποδηλατο η αγελαδα, τοτε , κανεις δεν κορναριζε, απλα περιμενε να ελευθερωθει η κινηση..... Αντε βγαλε ακρη!!! Καθε φορα που γυριζαμε στο χενοδοχειο μας ,ακομα και μετα απο βολτα μισης ωρας, τα  αυτια μας βουιζαν , και τα πρωσωπα μας ειχαν ενα ποντο σκονη και κολλαγαν.Συμβουλη , μην παρετε ασπρη πετσετα μαζι σας,την δευτερη μερα θα εχει γινει γκρι.

       

       

   Η πολη εχει να προσφερει αρκετα αξιοθεατα,και ειναι η χαρα του φωτογραφου με ολα αυτα τα χρωματα και τα πρoσωπα.Παντα καλο ειναι βεβαια να ρωτατε καποιον πριν τον φωτωγραφισετε,ειναι απιθανο να αρνηθει, και μετα δειξτε του την φωτωγραφια.Χαιρονται με αυτο.

Μερικα μερη  που αξιζει να δειτε ειναι η Boudanath με την μεγαλυτερη stupa στο Νεπαλ ιερος τοπος προσκυνηματος για τους Βουδιστες και κεντρο των Θιβετανων προσφυγων στο Νεπαλ,το Pasupatinath,ενα τεραστιο συμπλεγμα Ινδουιστικων ναων με μια τεραστια συγκεντρωση πιστων κατα την διαρκεια του Shivaratri δηλ των γενεθλιων του Σιβα (κινητη γιορτη συνηθως μεσα Φεβρουαριου με μεσα Μαρτιου),την Swayabunath τον ναο των πηθικων, με πολλους ναους και ακομα περισσοτερους πηθικους!!!!Ιδιαιτερη προσοχη με τα πραγματα σας εκει, διοτι οι πηθικοι κλεβουν ασυστολα!!!!! ,το Patan, ενα προαστιο της Κατμαντου με υπεροχη αρχιτεκτονικη, και πολλους κατασκευαστες κεραμικων και μπρουτζινων αντικειμενων

Γενικη συμβουλη αναφορικα με τις αγορες σας,ΠΑΖΑΡΕΨΤΕ!!!! Ισως οι τιμες να σας φαινονται πολυ χαμηλες, αλλα θα πρεπει να σκεφτεστε με δεδομενα Νεπαλ, οπου το μεροκαματο ειναι περιπου 100 ρουπιες δηλ περιπου 1 ευρο,ετσι λοιπων αν σκορπιζτε τα ευροπουλακια σας ευκολα δημιουργειτε προβλημα, διοτι αν σας ζητησουν 100 ρουπιεςγια κατι, και τις δωσετε ετσι ευκολα, στον επομενο θα ζητησουν 300 , και 500 στον μεθεπομενο. Παζαρεψτε ,και πληρωστε τελικα ενα ποσο που θα κανει ευχαριστημενους και τους δυο!!

Επισεις κατι σχετικα με το ζητιανεμα.Θα σας ζητησουν λεφτα στον δρομο πολλες φορες, αντρες γυναικες, ηλικιομενοι και πολυ πολυ συχνα παιδια.Μην δινετε λεφτα,ιδιως στα παιδια!!!Αν τους δινετε τους προτρεπετε ετσι να συνεχιζουν με αυτον τον τροπο.Γενικα η αποψη μας αναφορικα με το ζητιανεμα ηταν να δινουμε μια βοηθεια σε ατομα πραγματικα ανημπορα,πχ σε καποιουσ αναπηρους (προσοχη γιατι εχει πολλους καλους ηθοποιους!!) και σε γυναικες ηλικιομενες.Σε αυτες τις χωρες ,γυναικα ηλικιομενη και χηρα  ειναι ουσιατικα τελειως μονη της και ζητιανευει πραγματικα για την επιβιωση της.Οχι σε γυναικεςπου κουβαλουν μωρα, και οχι σε παιδια!!!!! ειναι οτι χειροτερο!!Μια καλη λυση ειναι να τους αγορασετε ενα μπουκαλι γαλα αλλα να το ανοιξετε πριν τους το δωσετε( διαφορετικα το πιο πιθανο ειναι να το μεταπουλησουν στο μαγαζι απο οπου το αγορασατε).Και μερικες φορες διναμε  και στους περιπλανομενους Sadhu (δασκαλοι ιερεις) μιας και επιβιωνουν χαρη στην φιλανθρωπια των υπολοιπων, αν και υπαρχουν πολλοι απατεωνες αναμεσα τους που "ντυνονται" Sadhu μονο και μονο για να μην δειχνουν ζητιανοι.Αυτοι συνηθως ευκολα διακρινονται.

3 comments:

Lefteris Sketo said...

Λοιπον Δημητρη να και καποιος που σε διαβαζει.καλωσ ηρθες στην μπλογκ κοινοτητα.Και παρε μερικα λινκ για να κατεβασεις μουσικη και βιβλια

http://hilalspage.blogspot.com/

πολυ καλο απο μια Τουρκαλα που αγαπαει την ελληνικη μουσικα

http://webhamstermusic.blogspot.com/

http://soundtracksandmore.blogspot.com/

http://mzc.blogspot.com/

και το παρακατω μια τεραστια βιβλιοθηκη σχετικα με τον εσωτερισμο

http://www.sacred-texts.com/
επισης δες το amra.gr kai διαβασε και στο φορυμ που εχει πληροφοριες

Lefteris Sketo said...

a ο Johan sebastian Vah ειναι ο Λευτερης(εγω δηλαδη)

Longfeather said...

Λευτερη μου σε ευχαριστω πολυ!!Ηδη προσθεσα στα λινκ μου και αυτο για τα κειμενα του εσωτερισμου.Θα επισκευτω και τα υπολοιπα πολυ συντομα.

Post a Comment