Thursday, June 19, 2008

Ταξιδευοντας-Nepal


NEPAL

Γεια και χαρα σε ολους.(Ελπιζω πως καποιος θα  διαβασει αυτες τις γραμμες!!)      

Πρωτη μου αποπειρα στον χωρο του blogging οποτε μου συγχωρω οποια λαθη, ασχετα αν κανει το ιδιο και οποιος το διαβασει.Και με τι θεμα θα ξεκινουσα?Πως θα το "εστηνα"?Απλα ειπα να βουτηξω, ...και... θα κολυμπουσα.Ετσι αποφασισα να καταπιαστω με το τελευταιο μου ταξιδι στο Νεπαλ και την Ινδια και...οπου με βγαλει.

Νεπαλ, μια χωρα τοσο μακρινη ,μα τοσο κοντα στην καρδια μου, μια χωρα εντονων αντιθεσεων,χωρα της γαληνης αλλα και της φασαριας,με προσωπα χαμογελαστα,και ματια ευγενικα που κοιτουν βαθια στα δικα σου, ζητωντας καποιες φορες μια βοηθεια "απο τον πλουσιο τουριστα". 

Δευτερη φορα που πηγαινω  στο Νεπαλ, αλλα οι ρυθμοι της Κατμαντου με αφηνουν αναυδο ξανα και ξανα.Ειναι κατι το οποιο θα με εκπλησει οσες φορες και αν παω, και μεταξυ μας ,ελπιζω να παω πολλες φορες ακομα, μαλιστα  με ερεθιζει η σκεψη του να μπορουσα με καποιο τροπο να μεινω εκει. Οχι βεβαια στην Κατμαντου, ειναι  μαλλων "too much "για τα γουστα μου, πολλη φασαρια ,πολλη μολυνση απιστευτη κινηση οχηματων στους δρομους της.Και οταν μιλαω για οχηματα, μπορειται να φανταστειτε οτιδηποτε, απο τζηπ χιλλιαδων δολλαριων , αυτοκινητα του '50 ,ποδηλατα ,καρα ,μηχανακια , τρικικλα " ricksaw" (τρικικλα ποδηλατα με τεντα, σε ρολο ταξι} και φυσικα ..αγελαδες.Ενα πανδαιμονιο κινησης και κορναριζματων,οπου παραδοξως, δεν ετυχε ποτε να δω να συμβαινει καποιο τρακαρισμα...απιστευτο!!!Η Κατμαντου ειναι μια μεγαλουπολη, με περιπου 4 εκ. κατοικους ,και...περιπου 4 εκ. καταστηματα!!!!Χωρις πλακα, στο Νεπαλ σχεδων ολοι πουλανε κατι!!Υπαρχουν χιλλιαδες καταστηματ, και χιλλιαδες παγκοι με κατι προς πωληση, ειτε αυτο ειναι διακοσμητικο,ειτε ζαρζαβατι,ειτε κρεας ειτε φαγητο ειτε..οτιδηποτε!!Και υπαρχουν και αυτοι που περιφερονται γυρω γυρω με την πραματια τους (φλογερες,τσαντες, φαρμακα κτλ κτλ). Βεβαιως να μην ξεχασω και τις κινητες τραπεζες,δηλ. αυτους που σε ακολουθουν και σου ζηταν να ανταλαξουν τα δολλαρια η τα ευρω σου.Και τελος,να μην ξεχασω να αναφερθω  και στην αξιοτιμη ομαδα αυτων που περιφερωνται στις πιο τουριστικες περιοχες της πολης ,ετοιμοι να προμηθευσουν τον τουριστα με την  "καλυτερη" ποιοτητα καναβηςη η οποιου αλλου ευφορικου επιθυμει,οπου στην καλυτερη περιπτωση αυτο που θα αγορασει το "θυμα" θα ειναι κατα 90% "μπουρουχα",ενω στην χειροτερη, θα τον βουτηξει η συνενοημενη με τον πωλητη αστυνομια.

Κατα τα αλλα η εγληματικοτητα σχεδων ανυπαρκτη αν εξαιρεσεις καποιες κλοπες χρηματων απο ανυποψιαστους τουριστες.Γενικα το Νεπαλ ειναι περισσοτερο ασφαλες απο αρκετες πολεις της Ελλαδας.Πολλες φορες καναμε βολτα αργα το βραδυ σε δρομους ερημους και σκοτεινους ,χωρις να αισθανθουμε υποψια κινδυνου.Βεβαια ,γυναικες ξενες ,και μονες ισως θα πρεπει να προσεχουν λιγο περισοτερο, αλλα γενικα δεν υπαρχει φοβος.Γενικα οι Νεπαλοι, ειναι συμπαθεστατος λαος, ετοιμοι να γελασουν και ετοιμοι να σου πιασουν κουβεντα και να σε βοηθησουν.Η αληθεια βεβαια ειναι πως καλα ειναι να μην βασιστεισ και 100% στην βοηθεια τους, αφου συμβαινει το εξης παραδοξο ,αν ασ πουμε ρωτησεις καποιον ποσο μακρια ειναι το ταδε μερος, και το συγκεκριμενο μερος ειναι ας πουμε 1 ωρα δρομος, υπαρχει πιθανοτητα να σου πουν πως ειναι  π.χ. 15 λεπτα μακρια, οχι απο κακια η κατι αλλο, αλλα μονο και μονο για να μην σε στεναχωρεσουν αν σου πουν μια "δυσαρεστη" αποσταση!!!!  Και βεβαια, μην βασιστειτε ποτε σε τυχων ραντεβου με καποιον ντοπιο, θα περιμενετε για πολυ!!! Η εννοια"ακριβης στο ραντεβου" δεν υπαρχει στο Νεπαλ, αλλα ουτε και στην Ινδια, και μαλλων στο μεγαλυτερο μερος του μη δυτικου κοσμου.Ο χρονος τρεχει με αλλον ρυθμο εκει.

Παρολα αυτα, τους Νεπαλους τους λατρεψα Ειναι ισως ο πιο cool που εχω γνωρισει.Αν και απο τις πιο φτωχες χωρες του κοσμου, θεωρω τους κατοικους της απο τους πιο πλουσιους.Δεν υπαρχει το αγχος του δυτικου τροπου ζωης.Ο κοσμος δεν τρεχει πισω απο ενα ρολοι η ενα λεωφορειο.(ετσι κιαλλιως μπορεις να τρεξεις πιο γρηγορα απο τα λεωφορεια τους!!!Παιρνουν την ζωη οπως ερχεται και αν και πολλοι αυτο θα το χαρακτηρισουν μοιρολατρικο, για τους νεπαλους αυτο λειτουργει.Εχω δει το μεγαλυτερο μποτιλιαρισμα στην ζωη μου, στην διαδρομη Κατμαντου-Ποκαρα, 6 ωρες σταματημενοι στο ιδιο σημειο,και ενω δεν υπηρχε φατσα δυτικου που να μην ειχε στραβωσει και χλωμιασει , οι Νεπαλοι, διατηρουσαν τηνν ευθυμια τους, γελωντας τρωγωντας και παιζοντας, περιμενοντας απλως...ποτε θα ανοιξει ο δρομος!!Στην Ελλαδα σε αντιστοιχη περιπτωση θα ειχαμε καρδιακα και εγκεφαλικα επεισοδια, καθως και 16 μαχαιρωματα!!!

Φτανωντας ομως στην Pokchara, περιπου 200 κμ δυτικα απο την Κατμαντου(7 ωρες η κανονικη διαδρομη και αλλες 6 το μποτιλιαρισμα συνολο 13 ωρες για 200 κμ.)τα πρωσωπα μας ισιωσαν και ξεχλωμιασαν!!!. Ενα μερος μαγικο,στις οχθες μιας λιμνης, με ατελειωτη θεα προς τα Ιμαλαια Ενα μερος οπου πραγματικα αισθανεσαι την ενεργεια να περιβαλει τον χωρο, και να σου δινει ενα αισθημα ηρεμιας και χαλαρωσηςΚαι το ξενοδοχειο μας στην απεναντι απο την πολη οχθη της λιμνης.40 λεπτα με την βαρκα για να φτασουμε εκει,με αποτελεσμα την τελεια σχεδων απομονωση.Ο ιδιοκτης του ο Vishnu καταπληκτικη προσωπικοτητα ,το ιδιο και η γιαπωνεζα γυναικα του η Harumi.Μενουν και οι ιδιοι εκει και εχουν μεταμορφωσει τον χωρο σε μια μικρη Εδεμ. Καθε μερα βολτες στο δασος και βαρκαδες στην λιμνη,Σε διαδρομη μιας ωρας φτανεις στην "παγοδα της Ειρηνης" .Εξαντλητικη αναβαση ,αλλα η θεα σε αποζημιωνει.Απο εκει πανω βλεπεις ολοκληρη την οροσειρα Anapurna για οσο παιρνει το ματι σου Η περιοχη της Pockhara ειναι σημειο αναφορας για πολλες διαδρομες trecking ,απο 2 μερες εως και 21  για να επισκεφτεις το Everest camp base.Εμεις απλα προτιμισαμε να ...αραξουμε για 4 μερες!!!! 

No comments:

Post a Comment