Sunday, July 18, 2010

Solar Oven - Ηλιακος Φουρνος..



Εδω και καιρο ηθελα να κανω ποστ για μια κατασκευη που ειχα ετοιμασει απο περυσι ,αλλα, μια κατι πηγαινε στραβα, μια η τεμπελια μου, κατεληξα τελικα να αφιερωσω καποιες ωρες δουλειας ενα χρονο μετα...
Τι ειναι λοιπον ο ηλιακος φουρνος....ειναι απλα ενα..κουτι,αρκετα μεγαλο ωστε να χωραει ενα σκευος με φαγητο, με μια τουλαχιστον πλευρα του απο τζαμι, στραμενο προς τον ηλιο....αυτα σε βασικες γραμμες, μιας και απο κει και περα υπαρχουν αρκετες παραμετροι που πρεπει να ληφθουν υποψη ωστε να λειτουργησει ικανοποιητικα...

For a long time, i wanted to make a post about a construction i did last year,but everytime there was something that stoped me(sometimes just my lazyness..), but finally, one year later,here i am talking to you about the solar oven..
So what is a solar oven?Basicly is just a...box , big enough to have place for a food container,with at least one side made of glass,looking towards the sun.....
Well these are just the basics , since in order to be functional enough there are several more parameters...



Ειναι ενας φουρνος ο οποιος μπορει να μαγειρεψει σχεδων οτιδηποτε με την βοηθεια του ηλιου, χωρις να ξοδεψετε καθολου ηλεκτρικο ρευμα, χωρις να ανησυχησετε μην καει το φαγητο,χωρις να κατασταφουν οι βιταμινες και οι διαφορες θρεπτικες ουσιες των τροφων αφου ο φουρνος μαγειρευει σε χαμηλες θερμοκρασιες (110-120 βαθμους), με μονο "μειονεκτημα" το οτι το μαγειρεμα κρατα παραπανο απο οτι αν μεγειρευατε στην κουζινα σας (πραγμα που μπορει να ειναι και πλεονεκτημα, αφου μπορειτε να βαλετε το φαγητο στον ηλιακο φουρνο, να κανετε τις δουλειες σας, τις βολτες σας, και να επιστρεψετε, 3 ,4 η 5 ωρες μετα και να σας περιμενει το υπεροχα μαγειρεμενο φαγητο σας που θα εχει σιγοψηθει για ωρες χωρις ομως να εχει καει η κολλησει.. ;) )


Solar oven, is a type of oven that can cook almost anything with the heat that sun provides...without spenting any electricity, without having to worry about burning the food,without destroying the vitamins and minerals of the food, since the solar oven, cooks it in low temperatures ,110-120 celcius 9230-250 fahrenheit.
The only "dissadvandage " is that it takes a bit more time to cook than in conventional way, but this could be also an advandage, since its possible for you to put the food in the oven and then do whatever else you want , even go away for hours, since theres no danger that you will burn your food even 4-5 hours later, but also because your food will taste much better since it is cooking really slow and all the taste is released slowly in the food...



Αλλα επειδη εχω αρχισει και ακουγομαι σαν πωλητης σε τηλεμαρκετινγκ,λειπει μονο η ξανθια σεξοβομβα που δειχνει και χαιδευει το φουρνακι..., :)) .... ας πουμε λιγα πραγματα γενικα για τους ηλιακους φουρνους...
But since i m starting to sound like a salesman in a telemarketing (well.. theres no blonde sexbomb that touches the oven really sensually..)..lets say a few words about solar ovens in general....



Καταρχας δεν ειναι καποια καινουργια εφευρεση, ουτε κατι το σπανιο, αφου εδω και παρα πολλα χρονια χρησιμοποιηται κυριως σς χωρες του τριτου κοσμου ως τροπος μαγειρεματος λογο ελειψης ρευματος / καυσοξυλων, η ακομα και ως τροπος αποστειρωσης του ποσιμου νερου....Η πιο απλη μορφη ηλιακου φουρνου, ενα πλαστικο η γυαλινο μπουκαλι σχεδων γεματο με νερο, κατω απο τον ηλιο για μιση περιπου ωρα , ειναι αρκετο για να σκωτοσει τα περισσοτερα μικροβια και βακτηρια του νερου, κανοντας το ποσιμο, μιας και το νερο για να ειναι ασφαλες για ποση χρειαζεται απλα μια "παστεριωση "στους 65 βαθμους για 20 λεπτα και οχι να βρασει......




First of all, a solar oven is not something new or rare, since its beeing used for many many years all around the world, especially in third world countries, because of the lack of electricity and wood, but also as a cheap safe way to sterilize drinking water(the simpiest form of solar oven, a glass or plastic bottle, almost full with water , under the sun for half or less hour can kill most of the germs and bacteria in the water, making it safe to drink..to make water safe to drink, it only has to be pasteurized, not sterilized. Pasteurization takes place at 65° C (150° F) in only 20 minutes ,and not to boil it...




Η κατασκευη του μπορει να ειναι απο πολυ απλη ως..αρκετα συνθετη,και υπαρχουν 2 βασικες μορφες, ,μια του "κουτιου με το τζαμι που συλλεγει και κατακρατα την θερμοτητα μεσα του, και μια ,αυτη του παραβολικου κατοπτρου που αντανακλα τις ακτινες του ηλιου σε συγεκριμενο σημειο οπου βρισκεται το σκευος με το φαγητο.






The construction can be very simple or..not so simple..,and there are basicly 2 types of ovens, one is the form of box with a glass wall that keeps the heat of the solar rays inside,and the other is the one of parabolic oven , that concentrates the sun rays and sents them to a specific point where the food container is...






Ο δικος μου, οπως θα δειτε ανηκει στην πρωτη κατηγορια, και κατασκευαστηκε κατα κυριο λογο απο υλικα που ειχα ηδη στο σπιτι (εκτος απο τα τζαμια που αγορασα).Εχει διπλα τοιχοματα με μωνοση απο πετροβαβακα (μπορει να χρησιμοποιηθει οποιαδηποτε μωνοση),και απο μεσα ειναι ντυμενος" με φυλλα αλουμινιου για να αντανακλωνται οσο γινεται οι ακτινες ,τα οποια και μου δωσαν δωρεαν απο ενα τυπογραφειο.Τα τζαμια ειναι διπλα, με το μεσα τζαμι να ειναι "tempered" δηλαδη τζαμι που αντεχει σε θερμοκρασια πανω απο 100 βαθμους,(την πρωτη φορα εβαλα "απλο τζαμι , με αποτελεσμα να σπασει απο την πρωτη μερα. :((





My oven as u see, belongs to the first category, and was constructed basicly with parts that i already had at my house(ecxept the glasses and a few more things that i had to buy) It has double walls with rockwool insulation between them (any kind of insulation will do), and the inside is all cover with aluminium sheets that i was given for free from a printing factory .The glasses are double, and the inside one is tempered so that it will not break from the heat .(i learned this the hard way . since the first time i used the oven, the inside glass broke, so i had to replace it with the "tempered" one.




Ο φουρνος τοποθετηθηκε σε μια βαση που μπορει να περιστρεφεται (την κατασκευασε ενα ς φιλος απο μερικα κομματια σιδερο και ενα παλιο ρουλεμαν) ,ετσι ωστε να μπορω να περιστρεφω καθε τοσο τον φουρνο ευκολα ,για να "βλεπει" καλυτερα τον ηλιο.






The oven is sitting on a "turning " base, so that i can turn it easyly every now and then ,in order to face the sun as best as possible...(the base was made by a friend with some scrap mettals and an old bearing..






Εχουμε μαγειρεψει αρκετα φαγητα, αυτα ομως με την μεγαλυτερη επιτυχια ειναι τα "λαδερα!!!
Μπαμιες οι οποιες μειναν στο φουρνο για 6 περιπου ωρες (λειπαμε απο το σπιτι) λειωναν στο στομα και ηταν πεντανοστιμες, κοτοπουλο με κριθαρακι ετοιμο σε 2 ωρες και 15 λεπτα, φασολακια, ρυζι, πατατες, κατσικακι, καποια απο τα φαγητα που εχουν μαγειρευτει με επιτυχια....








We have cooked plenty of food , but the biggest succes have always the casarol type foods..
Okra, that stayed in the oven for about 6 hours (we were away),had the most delicius taste i ever experienced in okra,chicken with pasta ,ready in a bit more than 2 hours,,string beans,rice,potatoes, lamb, etc etc are some of the foods that have been cooked succesfully..




Σημερα μαγειρεψα ρυζι Μπασματι ,και εκανα για πρωτη φορα "φωτογραφηση" ..Ηταν ετοιμο σε 1 ωρα και 15 λεπτα, και..οπως παντα..πεντανοστιμο...
Today i cooked Basmati rice, and it was ready in 1hour and 15 minutes..delicius... ;)




Συνηθως ,απο το βραδι αφηνω τον φουρνο στραμενο Ανατολικα -Νοτιοανατολικα, ετσι ωστε αν αποφασισουμε να μαγειρεψουμε σε αυτον ,κατα τις 10-11 το πρωι να ειναι ηδη "προθερμασμενος", γιαυτο αλλωστε εχω τοποθετησει μεσα και 6 κυβολιθους απο τσιμεντο βαμμενους μαυρους ωστε να κρατουν θερμοτητα , οι οποιοι βοηθουν ωστε να μην χανει θερμοκρασια ο φουρνος οταν θα χρειαστει να ανοιχτει καποιες φορες η πορτα του.
Το ιδανικο σκευος ειναι με μαυρο πατο και διαφανο καπακι, και καθεται πανω σε μια μαυρη βαμενη μεταλικη βαση.
Η υψηλοτερη θερμοκρασια που εχω δει μεσα στο φουρνο ειναι 120 βαθμοι, ισως ακουγεται λιγο , αλλα ειναι αρκετοι για να μαγειρεψουν οποιοδηποτε φαγητο.......



Usually from the night before, i have the oven standing facing the east or the southeast, so in case we want to use it , at around 10-11 in the morning it will be already prewarmed .This is also the reason i have put 6 cement bricks that are painted black, to absorb heat,this also help that i dont loose easy heat in case i need to open the oven during cooking.
The ideal food container ,is a black one with a glass pyrex top.
The highest temperature i have seen in the oven was 120 celcius.(about 250 fahrenheit.)



Ο τροπος μαγειρεματος ειναι σχεδων παρομοιος με τον ..συμβατικο, με γενικη αρχη οτι χρησιμοποιουμε λιγοτερο νερο..και κανουμε δοκιμες....στο διαδικτιο θα βρειτε αρκετες σελιδες με οδηγιες μαγειρικης σε ηλιακο φουρνο...



The way of cooking is almost same as the conventional, but theres a thumb rule, that you cook with a bit less water...and ofcourse..you will have to try and try.. :))
In internet you can find many sites about solar ovens and solar cooking and many many recepies...




Το κοστος του φουρνου (τζαμια, σιλικονες, θερμομετρο ) γυρω στα 100 ευρω, και να φτανει τα 150 αν δεν υπαρχει κανενα απο τα υλικα....Η αληθεια ειναι πως μπορει να κατασκευαστει και πολυ απλουστερα με το κοστος να μην ξεπερασει τα 50 ευρω η ακομα και τζαμπα ,αλλα ηθελα να κατασκευασω κατι ...στιβαρο και πιο..μονιμο.

The cost for glasses-silicones-thermometer was about 100 euros, and it would be around 150 if i had to buy everything( i told you that many parts were already in my basement).The truth is that you can make an oven much more cheaper, even for free, but i wanted to built something ..durable that it will last..








Καλη ορεξη!!!!!!!!

Bon Apetit!!!



Και μερικα λινκς για περαιτερο..γνωση ;)
Some links with info about solar ovens -cooking


http://www.cookwiththesun.com/

http://www.solarcooking.org/

38 comments:

Despoina Oikonomou said...

Καλημέρα

φανταστικό ! καταπληκτικό !
πώς θα το πάρουμε??
θα το κυκλοφορήσω...χιχιχιχιχι

Longfeather said...

Χαιρομαι που σου αρεσε :)..τωρα το πως θα το παρετε...χχχμμμ λιγο δυσκολο γιατι δεν κατασκευαζω φουρνακια για να τα πουλησω..ακομα δλδ.... :)))))))αν και εχω δει να πουλανε στο ιντερνετ για 250-350 ευρω...παντως..μπορεισ αρκετα ευκολα να το κατασκευασεις μονη σου!!και θα εχειs και την χαρα της δημιουργιας!!θα χαρω να βοηθησω σε οποια απορια... και ναι..please!! κυκλοφορησε το!!... Να εισαι παντα καλα!

Anonymous said...

μπράβο σου
Μήπως μπορείς να μας πεις και διαστάσεις;
μεσα στο φουρνο και κατω απο τι βαση της κατσαρόλας τι εβαλες και σε τι διαστασεις;
και παλι συγχαρητηρια

Longfeather said...

Ευχαριστω φιλε μου, Οι διαστασεις ειναι 75χ75 και 65εκ υψος, αλλα μπορει να γινει σε οτι διασταση θελεις ,απλα να χωραει το σκευος, και βασικα, οσο μικροτερος ο φουρνος ,τοσο το καλυτερο ,θα θερμαινεται πιο γρηγορα.Κατω απο την βαση εβαλα 6 "κυβολιθους" απο τσιμεντο (απο αυτους που χρησιμοποιουν για να κανουν πεζοδρομους ) τους οποιους εβαψα μαυρους για να αποροφουν ζεστη ,ετσι ωστε να υπαρχει θερμοσυσωρευση μες στον φουρνο.

Anonymous said...

γεια
πολυ ωραιο
αν αντι για αλουμινοχαρτο μεσα βαλεις καθρεπτη
θα ειναι καλυτερα?
επισεις αν το τζαμι ειναι φιμε καλυτερα η οχι?

Longfeather said...

Ισως ειναι λιγο καλυτερα με καθρεπτη, αλλα ειναι υπερβολικο ( ασε που μπορει να σπασει λογο θερμοτητας) :) . Πανε σε ενα τυπογραφειο και ζητα να σου δωσουν λιγα μεταχειρισμενα φυλλα αλουμινιου που εχουν για τις εκτυπωσεις.Ειναι πολυ πιο πρακτικα ,δουλευονται ευκολα και ειναι τζαμπα ;).Οσο για το τζαμι ,οχι, θελουμε λευκο για να αφηνει να περναει οσο το δυνατον περισσοτερο φως .

Anonymous said...

ευχαριστω πολυ
και μιας και σε βρηκα....
καποιες λεπτομεριες
αν τα πλαινα δεν κανουν 90 μοιρες γωνια αλλα μεγαλυτερη?να ειναι δηλ. πιο ανοιχτο μπροστα,
αν στις γωνιες βαλουμε μια φασα ασ πουμε 10cm ωστε να μην κανει απολυτη γωνια?
αναμεσα στο τζαμι και το ξυλο εχεισ βαλει κατι η ακουμπα στο ξυλο? το τζαμι εχει μεντεσε η ειναι καπακι?σε ζαλισα :) ευχαριστω και παλι
ειχα δει και αλλες κατασκ. αλλα νομιζω οτι η δικη σου ειναι πιο σωστη λογω της κλισης των 30 μοιρων του τζαμιου

Longfeather said...

Γεια σου φιλε μου, για να πω την αληθεια με μπερδεψαν οι ερωτησεις σου :).Για να απαντησω σε αυτες που καταλαβα ,το τζαμι το εχω κολλησει με σιλικονη πανω στο ξυλο, (για την ακριβεια πανω στο αλουμινοφυλλο), και ειναι στθερο , ουτε μεντεσεδες ουτε τιποτα. Η πορτα ειναι απο την πισω μερια.Βεβαια θα μπορουσε να γινει και το ιδιο το τζαμι πορτα, αλλα ειναι πιο δυσκολο κατασκευαστικα, και ηθελα να διαλεξω τις πιο απλες -πρακτικες λυσεις.Παντως οπως ηδη εχω αναφερει ,το οριο στην κατασκευη ειναι η φαντασια μας ;)Τωρα αν υπαρχουν γνωσεις φυσικης και περισοτερο χρημα και χρονος, σαφως και μπορει να βελτιωθει η κατασκευη κατα πολυ!!Αλλα κι ετσι οπως ειναι δεν μειναμε νηστικοι!!! ;)

Anonymous said...

γεια
αφου μου εβαλες τετοια ορια και εγω το εκανα υμικυκλιο με το τζαμι σαν πορτα
δεν εβαλα διπλο τζαμι.... και ρωτησα για πυριμαχο αλλα ...πολυ ακριβο . ακομη το αλουμινιο που χρησ. ειναι ματ...
κακως? μπορω παντα να προσθεσω αλλο αν δεν λειτουργει
δεν μπορεσα να δοκιμασω ακομη , πολυ συνεφια !
ποση σημασια εχουν τα τουβλακια που εβαλες?

Anonymous said...

αααααααααα!
το θερμομετρο που βλεπω
ποσο και απο τι μαγαζι?

Longfeather said...

σαν ημικυκλιο? ενδιαφερον!! θα ηθελα να το δω!!τωρα το αλουμινιο, οσο πιο γυαλιστερο τοσο περισσοτερο αντανακλαει ,αλλα οκ, δοκιμασε το, και αν δεν..το αλλαζεις.Οι πετρες βοηθαν στο να μην χανεται ευκολα η ζεστη σε περιπτωση που ανοιξεις την πορτα για να δοκιμασεις το φαγητο.Το θερμομετρο απο μαγαζι με ανταλακτικα ηλεκτρικων συσκευων.Αντε καλο μαγειρεμα!!

Anonymous said...

ποσα εδωσες?
πως μπορω να ανεβασω φωτο ?

Longfeather said...

το θερμομετρο αν θυμαμαι καλα πρεπει να κοστισε γυρω στα 15 ευρω.ισως λιγοτερο.Συνολικο κοστος κατω απο 100 ευρω αλλα δεν μπορω να υπολογισω ακριβως αφενος γιατι δεν θυμαμαι και αφετερου γιατι ειχα αρκετα απο τα υλικα.Τωρα για το πως να ανεβασεις φωτο...χχχμμ..δεν ξερω, αλλα αν 8ες μου την στελνεις και την προσθετω εγω στο αρθρο.

Anonymous said...

Αποφασησα να κατασκευασω και εγω εναν ηλιακο φουρνο απο χαρτοκουτες!!! Εχω φωτο απο την κατασκευη και θα θελα να της ανεβασω αλλα με κοπι παστ δεν τα καταφερα!!
Εδω βλεπετε το κουτι!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01254.jpg

Anonymous said...

Μετα προσθεσα ενα πατο απο χαρτονι βαμενο μαυρο και απο επανω του εβαλα ενα κομματι αλουμινιου βαμενο και αυτο μαυρο!!


http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01258.jpg
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01257.jpg
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01259.jpg

Anonymous said...

Ακολουθος κατασκευασα το καπακι του κουτιου!!


http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS
/DSC01261.jpg

http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01263.jpg

Anonymous said...

Και εδω εινα η τελικη του μορφη με το τζαμι που ομως ειναι απλο τζαμι 8μμ και δεν ξερω εαν μου σπασει!!! εαν σπασει θα βαλω το τζαμι που αντεχει σε θερμοκρασιες αλλα ειναι ακριβο περιπου 35-40 ευρο!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01267.jpg
Επισεις θελω να προσθεσω και ενα θερμομετρο για να δω σε τη θερμοκρασιες φτανει!! Ελπιζω να φτανει τουλαχιστον 90 βαθ c για να μπορει να μαγειρευει!!!
Αγαπητε φιλε θα ηθελα την βοηθεια σου στο να κατασκευασω εναν πιο στηβαρο φουρνο!! αλουμινιο που να ειναι σαν καθρεπτης δεν βρικα πουθενα ( σαν αυτον που εχεις στον δικο σου φουρνο).
Οταν καταφερω και φτιαξω φαγακι με αυτον τον φουρνο θα σας το πω!!
Για να δειτε της φωτο απλα κανε κοπι την δευθηνση που σας γραφω και καντε παστ σε μια σελιδα του εχπλορερ
Φιλε μου σ'ευχαριστω με βοηθησες πολυ στο να παρω ιδεες για την κατασκευη του Ηλιακου φουρνου!!!

Γιαννης Παπας!!

Longfeather said...

μια χαρουλα τα καταφερεςΓιαννη μου!!Και χαιρομαι πραγματικα πολυ που βοηθησα εστω και..θεωρητικα, Βεβαια καταλαβαινεις πως δεν θα αντεξει και πολυ σε βροχη και στο Ηλιο,οποτε αν θελεις κατι πιο στιβαρο, πρεπει να κανεις το κουτι απο ξυλο.Το τζαμι πιθανων να αντεξει αφου ειναι μονο .Η θερμοκρασια θα πρεπει να φτασει τους 100 για να αρχισει να βραζει το νερο,εκτος κα χρησιμοποιησεις σκευος με καπακι ,οποτε λογικα θα ανεβασεις αλλους 10 βα8μους.Οπως καταλαβαινεις ,ολα ειναι θεμα πειραματισμων.Και φυλα αλουμινιου ,8α βρεις σιγουρα σε ολα τα τυπογραφεια.Κανε μια ερωτηση, και σιγουρα θα σου δωσει καποιος.Αντε και καλη ορεξη!!!!! :)

Anonymous said...

Αγορινα!!!! Αν και στην αρχη απογοητευτικα,γιατι το θερμομετρο στην πρωτη ωρα ηταν 50 c και μετα την 2η ωρα το ειδα να ειναι στους 70 c και εμεινε εκει!!! Εμπας περιπτωση το αφησα 4 ωρες το φαγακι απο 11 μεχρι 15, μπορω να σου πω οτι εφαγα το πιο νοστιμο φαγακι που εχω φαει ποτε!!!!! Ολα ηταν ψημενα οπως πρεπει ακομα και ενα κομματι κοτοπουλο που εβαλα μεσα για να δω πως και εαν το ψησει!!! Τωρα δεν ξερω εαν οι θερμοκρασιες που εβλεπα (70c) ηταν πραγματικες! το φαγακι εγεινε ομως!!! Να πω οτι προσθεσα κατω απο το αλουμινιο που εχω στον πατο 4 πυροτουβλα που τα εβαψα μαυρα!! Φωτο μετα!!!
Νασε καλα φιλε μου σ'ευχαριστω!!!!
Γιαννης!!!

Anonymous said...

Εδω ειναι η φωτο με τα πυροτουβλα!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01276.jpg

Anonymous said...

Εδω ειναι το θερμομετρο πριν το βαλο στον ηλιο
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01271.jpg
και μετα απο 2 ωρες στον ηλιο!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01273.jpg

Anonymous said...

Εδω ειναι η θεση που εχει το θερμομετρο μεσα στον φουρνο!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01272.jpg
Και τελος το φαγακι που να τονισω δεν εχω βαλει καθολου νερο!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01274.jpg
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01275.jpg
Αυτα φιλε μου!! Αλλα εχω στερεψει απο ιδεες στο πως να ανεβασω την θερμοκρασια περισσοτερο στον φουρνο μου!! Καμια ιδεα????
Γιαννης

Anonymous said...

Α να σε ρωτησω κατι ακομα... τη μπογια χρησιμοποιησες για να βαψεις τα τουβλα σου και την βαση που καθετε η κατσαρολα σου?
Επεισης τα τζαμια που εχεις εχουν κενο μεταξυ τους και ποσο? η ακουμπαει το ενα το αλλο?
Αυτα ευχαριστω!!!!
Γιαννης

Longfeather said...

Γιαννη μου το τι λεει το θερμομετρο στην τελικη δεν εχει και πολλη σημασια.Σημασια εχει πως το φαγητο εγινε..και ναι καταλαβαινω ποσο πιο νοστιμο γινεται ετσι. Τωρα καποια τρυκ, για να ανεβασει θερμοκρασια, χρησιμοποιησε σκευος με διαφανο καπακι, πχ πυρεξ, να στρεφεις τον φουρνο καθε 20-30 λεπτα προσ την κατευθηνση του ηλιου ωστε να το βλεπει καθετα,καλη μονωση,και διπλο τζαμι( βαλε το εσωτερικο θερμοαντοχης, και το εξωτερικο απλο)(αν και θα ελεγα να βαλεισ διπλο τζαμι στον επομενο φουρνο που θα ειναι πιο στιβαρος)
Τα τουβλα τα εβαψσα με απλο σπρευ , τα τζαμιαεχουν κενο περιπου 1εκ.(ζητα απο τζαμτζη να σου δωσει κανα 2 μετρα απο τισ βεργεσ αλουμινιου που βαζουν για να κανουν διπλα τζαμια ,και καντω εσυ .Οι τζαμαδεσ χρησιμοποιουν ενα ειδος πισσαςγια να κολλησουν τα τζαμια ποθ μετην ζεστη λειωνει και λεωνει οπου ακουμπησει, εσυ κολλα τα με σιλικονη.
Και ναι, με τα πυροτουβλα θα αργει να "παρει μπρος" γιατι κλεβουν ζεστη αλλα βοηθαν αργοτερα να μην χανει θερμοκρασια ευκολα.Α και κατι τελευταιο, αφηνε απο βραδυσ τον φουρνο να κοιτα προσ ανατολη-νοτο , ωστε οταν θες να μαγειρψεις,να ειναι ηδη ζεστος!!
Καλη συνεχεια!!!

Anonymous said...

Τελικα φιλε μου το μονο που καταφερα με τα διπλα τζαμια (ευτυχος δεν σπασανε μεχρι τωρα)ειναι 10 βαθμοι c παραπανω!!
http://i69.photobucket.com/albums/i53/JOHN_PAPAS/DSC01278.jpg
Αλλα αυτους τους βαθμους τους βλεπω μετα απο 3 ωρες!! Εχω διαβασει οτι τα χαρτοκουτα φτανουν 100 βαθμους!!! Ψεμα ειναι? η υπερβολη?
Ερωτηση... Στην πορτα που εχεις στην πλατη εχεις μονοση δλδ διπλο ξυλο με πετροβαμβακα η μονο ξυλο?
Γιαννης

Longfeather said...

!0 βαθμοι Γιαννη μου δεν ειναι λιγο, μην ξεχνας, προσπαθουμε με διαφορα τεχνασματα να "κερδισουμε"λιγουσ βαθμους απο δω λιγους απο κει .Δεν νομιζω να ειναι υπερβολη οι 100 βαθμοι, το πιο πιθανο ειναι πως γινεται.Και ναι και η πισω πορτα ειναι μονωμενη με πετροβαμβακα.Δοκιμες και ξανα δοκιμες, να στρεφεις τον φουρνο συχνα ,ωστε να κοιταει "καταματα " τον ηλιο.Αν βγαλεισ τα τουβλα απο μεσα πιστευω πως θα ανεβαζει θερμοκρασια λιγο πιο γρηγορα.αλλα αν ανοιγεις συχνα την πορτα, θα χανει ευκολα την ζεστη...

Anonymous said...

Εχω ξεκινησει την κατασκευη ηλιακου φουρνου με μτφ ( ειναι θεοβαρο) ειναι περιπου σαν τον δικο σου (μιας και εισαι ο ξεμυαλιστρας χαχα)!!!!) Θελω λοιπον την βοηθεια σου!!! Πρωτα απ' ολα θελω να μου πεις εαν τον κατασκευαζες απο την αρχη τη θα του προσθετες η τη του θα αλλαζες?!!
Στην συνεχεια θελω να μου πεις λιγα πραγματακια ακομα!!τη σιλικονη εβαλες? ποσο σου στοιχισε το πυριμαχο τζαμι? στις ενωσεις που εχει το μεσα κουτι εβαλες σιλικονη? Θα του εβαζες ανακλαστηρες? και τελος ποσο καλυτερο ειναι το αλουμινιο που εχεις βαλει απο το αλουμινοχαρτο σε αποδοση?
Θα ανεβασω βιντεακι με φωτο στο youdube οταν το τελειωσω!!!
Σ' ευχαριστω για τις απαντησεις σου!!!!
Γιαννης

Anonymous said...

Και κατι ακομα!! τον φουρνο τον εχεις εξω χειμωνα καλοκαιρι?!!!η τον μεταφερεις καπου μεσα?
Γιαννης

Longfeather said...

Να σου πω την αλη8εια, νομιζω πως ειμαι ικανοποιημενος απο τον φουρνο ετσι οπως ειναι.(βασικα ο πρωτος που ειχα κανει δεν απεδιδε τοσο καλα ,και σε ενα μπουρινι επεσε απο το τραπεζι που τον ειχα και εγινε κομματια, ετσι εκανα αυτον , μου εσπασε το εμσα το τζαμι, το ξαναεβαλα, και τςρα ειναι οκ.εβαλα σλικονη που να αντεχει λιγο παραπανω σε θερμοκρασιες και οχι αντιμουχλικη (εχουν διαφορα τοξικα μεσα αυτες).εκανα ενα καθρεφτη για αντανακλαση αλλα δεν με βολεψε να τον τοποθετησω,ετσι εμεινε στην ακρη.το αλουμινιο που εβαλα απλα ειναι αντοχης και δεν σκιζεται οπως το αλουμινοχαρτο.
Τωρα απο τιμες...αν θυμαμαι καλα το τζαμι αντοχης νομιζω μου κοστισε γυρω στο 35-40..αλλα δεν δινω και ορκο !!
Ο φουρνος χειμωνα καλοκαιρι εξω, απλα το εχω κανει ενα καλυμα απο πλαστικο αντοχης για να τον σκεπαζω οταν δεν τον χρησιμοποιω για καιρο.
Το κακο ειναι πως εγω ζω πλεων στην Κυπρο ενω ο φουρνος μου εμεινε στην Βεροια...Μαλλων θα χρειαστει να κατασκευασω ενα καινουργιο!!! χαχαχαχααχα
Νασαι καλα

Anonymous said...

Επανερχομαι για τον νεο μου Ηλιακο φουρνο
http://www.youtube.com/watch?v=hXSVk6bOc1k
Γιαννης

Anonymous said...

Kai kati akoma apo ena asxeto...

An kanete to enxyrhma xrisimopoihste karboyno gia na bapsete ta pyrotoubla..

apollonios said...

γιατί δεν βάζετε μια γάστρα που είναι ήδη μαύρη και να είναι στο κέντρο ενός σχεδόν-παραβολικού κάτοπτρου που θα φτιάξετε από λιγισμένες φέτες μετάλλου λαμαρίνας ή αλουμίνιου, με επικάλυψη αλουμινόφυλλου?
Νομίζω θα φτάσει πολύ πάνω από 100-150 βαθμούς

apollonios said...

ή και μπορείτε να βάλετε κατευθείαν να ψήσετε μπριζόλες (μόνο που αυτές θέλουν πάνω από 200 βαθμούς)

Longfeather said...

@ apollonios ,η κατασκευη που προτεινεις ειναι σαφως πιο αποδοτικη, αλλα πολυ πιο δυσκολη κατασκευαστικα, και χρησιμοποιει συνηθως κομματια απο καθρεπτες.Οσο για τις μπριζολες μια χαρα ψηνονται ,δεν χρειαζονται τοσους βαθμους, απλα δεν "ξεροψηνονται" οπως οι τηγανητες.

Eviou said...

καλημέρα και συγχαρητήρια!Θέλω να φτιάξω κι εγώ ηλιακό φούρνο από ξύλο με φθηνά υλικά όσο μπορώ, αλλά έχω ενα πρόβλημα. Το οικονομικό ξύλο που μου συστήσανε απ΄το εργοστάσιο είναι ξύλο με μια επικάλυψη σαν πλαστικό και σε λευκό χρώμα (δε γνωρίζω την ονομασία του), είναι σαν αυτά που βλέπουμε πχ σε παπουτσοθήκες, τραπέζια που όταν φουσκώσουν απ΄το νερό τσεφλουδίζεται. μπορώ να το βάλω και εαν ναι, πρέπει να το βάζω σκούρο κι από έξω ακόμη ή όχι;

Longfeather said...

Γεια σου Ευη!! Νομιζω πως το καλυτρο και φτηνοτερο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις απλα σανιδια ξυλου, πευκο ας πουμε που δουλευται ευκολα και ειναι καιφτηνο .Οταν ολοκληρωσεις την κατασκευη το περνας ενα χερι λαδι για προστασια στον ημιλο και την βροχη (μονο χρησιμοποιησε κατι οικολογικο, να μην εχει μεσα εντομοκτονα για τα σκουληκια του ξυλου).Αυτα που σου προτειναν, (δεν ξερω αν σου ειπαν για Ντουροπαλ, Εμντιεφ, η μελαμινες ) ειναι σιγουρα πιο ακριβα και πιθανων να μην αντεξουν σε εξωτερικες καιρικες συνθηκες.Απλα σανιδια βρες, ακομα που λεει ο λογος και απο μια παλια παλετα ,λιγο τριψιμο και ενα λαδακι και 8α ειναι σουπερ !! ;) καλη τυχη στην προσπα8εια και οτι αποριες ..εδω ειμαι!!

Anonymous said...

Παιδιά εγώ έφτιαξα με χαρτόκουτο, πετροβάμβακα και σακούλα ψησίματος αντί για τζάμι και φτάνει 125 βαθμούς.

Δυστυχώς τον έχω φτιάξει τσίμα τσίμα να χωράει το ταψί, και έτσι αργεί αφόρητα να ανεβάσει θερμοκρασία (πχ αν γεμίσω το ταψί κοτόπουλο με πατάτες δεν ψήνεται με τίποτα). Αν όμως βάλω πίτσα ή κολοκυθόπιτα ή κάτι άλλο που να είναι σε λεπτή στρώση απλωμένο, γίνεται τέλειο (για αυτή τη μικρή ποσότητα, χρειάζεται 3 ώρες για να ανεβάσει στους 125).

Θέλω να πω ότι άν τον φτιάξεις με χαρτόκουτο και χαρτί ψησίματος, αλλά σημαντικά μεγαλύτερο σε όγκο για το ίδιο σκεύος, τότε την ίδια δουλειά θα κάνει.

Ένα πρόβλημα βέβαια που έχει το χαρτόκουτο είναι ότι δεν μπορείς να τον αφήνεις έξω γιατί χαλάει από την υγρασία ή από μία βροχή που θα πιάσει το βράδυ ενώ κοιμάσαι κλπ.

Δημήτρης

Anonymous said...

Sorry στο παραπάνω εννοούσα "με χαρτόκουτο και σακούλα ψησίματος".
Και εννοείται πετροβάμβακα, χρησιμοποίησα των 5 εκατοστών από οικοδομικά υλικά

Δημήτρης

Post a Comment