Saturday, June 28, 2008

Earth Tubes (ETHE) ,η αλλιως, ιδεες για μια οικολογικη ψυξη


Σημερα το θεμα θα ειναι η ζεστη και η οικολογικη ψυξη

Εχω την τυχη να μενω σε μονοκατοικια ,και την ατυχια να  εχω ενα μεσο εισοδημα και καποιο επιπεδο οικολογικης συνηδεισης.Οταν πριν απο μια 10ετια ξεκινισα να χτιζω το σπιτι μου στο μυαλο μου υπηρχαν πολλα σχεδια για ενναλακτικες κατασκευες συμφωνα με οικολογικα προτυπα ,αλλα μετρημενα κουκια.Ετσι το σπιτι εγινε με συμβατικο τροπο,αλλα  με υποδομες για μετεπειτα επεμβασεις και αλλαγες. Περυσι λοιπον αποφασισα να εγκαταστησω ενα συστημα φυσικης ψυξης και εξαερισμου .Λιγο η ζεστη ,λιγο το μικροβιο της οικολογιας ,πολυ η τιμες της ΔΕΗ και λιγο το ανυσηχο μυαλο μου,ηταν η αφορμη για το σχεδιο Earth Tubes ,ενα σχεδιο βασισμενο στις αρχες της γεωθερμιας.

Το χωμα μετα το βαθος των 2,5-3 μετρων εχει μια σχετικα σταθερη θερμοκρασια η οποια ισουται με την μεση ετησια θερμοκρασια περιββαλοντος της συγκεκριμενης περιοχης.Για την περιοχη που μενω η μεση ετησια θερμοκρασια ειναι περιπου 14 βαθμοι, δηλ. το χωμα σε βαθος 3 μετρων  εχει χειμωνα καλοκαιρι αυτην την θερμοκρασια πανω κατω.

Ετσι λοιπον αν τοποθετησουμε μια σωληνα μεγαλου μηκους  (απο 50 μετρα και πανω) σε αυτο το βαθος ,και  βγαλουμε τις δυο ακρες στης στην επιφανεια και απο την μια στελνουμε αερα με εναν ανεμιστηρα , απο την αλλη εξοδο θα ερχεται αερας θερμοκρασιας ισης με αυτην του εδαφους .Κρυος αερας δηλαδη!!Οσο μεγαλυτερο το μηκος της σωληνας τοσο καλυτερη ψυξη. Βεβαια απο ενα σημειο και μετα χρειαζομαστε ολο και πιο δυνατο ανεμιστηρα για να μπορεσει να στειλει τον αερα απο την μια ακρη στην αλλη..Ετσι λοιπον αν βαλουμε την μια ακρη της σωληνας στην ακρη του οικοπεδουμας,  την κατεβασουμε  στα 3 μετρα βαθος και την φερουμε μεχρι το σπιτι μας και βαλουμε την εξοδο της μεσα στο σαλονακι μας.... εχουμε πολυ πολυ οικονομικη ψυξη και την οικολογικη μας συνηδηση  ησυχη !!

Δεν ειναι αναγκη να υπαρχει πολυ μακρυ οικοπεδο, οι σωληνες μπορουν να τοποθετηθουν και σε μορφη σαλιγκαρου, οχι μονο ευθεια,η   να τοποθετησετε περισσοτερεσ απο μια αν το οικοπεδο ειναι μικρο, παραλαγες υπαρχουν πολλες, για την ακριβεια δεν υπαρχει προτυπο,το συστημα ειναι προσαρμοσιμο .Υπαρχουν καποιες βασικες αρχες που πρεπει να τηρηθουν αλλα απο κει και περα  ειστε ελευθεροι να αυτοσχεδιασετε.!!!Αυτο ηταν και το  προβλημα μου οταν ξεκινησα.Δεν υπηρχαν πληροφοριες πολλες. Μου πηρε ενα μηνα και πολλα κλικ στον Γκουγκλη μεχρι να καταληξω.Περιτο να πω πως το 99.99% των πληροφοριων στα αγγλικα .Ισως τιποτα στα ελληνικα, αν και μια απο τις μεγαλυτερες μελετες ηταν μια ομαδας ελληνων αλλα απο ξενα πανεπηστημια, και αρκετες Ινδικες.Απο κει και περα αρκετες "μελετες" ιδιωτων σαν και μενα που καναν μια κατασκευη για το σπιτι τους.Στα λινκς μου θα βρειτε μερικους χρησιμους συνδεσμους οπως πχ http://www.builditsolar.com/Projects/Cooling/EarthtubeNotes.htm

Αναφορικα με την δικια μου περιπτωση, η κατασκευη εχει ως εξης¨.

Ανοιχτηκε με σκαπτικο ,αυλακι πλατους 1 μετρο ,που ξεκινουσε κολλητα απο το σπιτι μου(μισο μετρο) ,βαθους 3 μετρων και μηκους 27.Στις δυο πλευρες του μπηκαν 2 σωληνες μεχρι το βαθος των 2 μετρων κα απο κει συνεχισαν οριζοντια με το εδαφος για ολο το μηκος των 27 μετρων,τις αστριψα προς τα κατω για ενα μετρο φτανοντας ετσι στο βαθος των 3 και απο εκει επεστρεψαν προς τα πισω προς το σπιτι,οπου πριν τις φερω στην επιφανεια ενωθηκαν σε μια ,και αυτη η μια μπηκε στο σπιτι.

Στο σημειο που η σωληνες απο τα 2μετρα κατεβηκαν στα 3 τοποθετηθηκαν  φρεατια για αποστραγγιση, και στις σωληνες δωθηκε μια μικρη κλιση προς σε αυτα τα φρεατια, ετσι ωστε τυχων νερο που θα σχηματιστει απο την υγροποιηση του αερα (ζεστος αερας σε κρυα σωληνα) να κυλησει μακρια απο το σπιτι και να πεσει στο φρεατιο(ο πατος τους τρυπηθικε για να στραγγιζει το νερο στο χωμα.Ειναι απαραιτητο να αποτρεψουμε την συγκεντρωση νερου στις σωληνες για να μην δημιουργηθει περιβαλων ιδανικο για μυκητες τους οποιους θα μεταφερουμε στο σπιτι μας (νοσος των λεγεωναριων).Επιπροσθετα πριν την εισοδο στο σπιτι τοποθετησα μια λαμπα υπεριωδους ακτινοβολιας (σαν αυτες των οδοντιατρων για αποστειρωση ) μεσα στην σωληνα, για ακομα περισσοτερη σιγουρια, αν και μαλλων η απλη κλιση αρκει.

Απενατι απο το σπιτι ,στα 27 μετρα ,εκει που κατεβενουν στα 3 μετρα οι σωληνες, υπαρχει θερμοκηπιο.Ετσι λοιπον τοποθετησα και μια 3 σωληνα  απο κει που ξεκιναν οι 2 μεχρι το θερμοκηπιο σε βαθος 2 μετρων, ετσι ωστε οταν κλειστει το θερμοκηπιο να μπορω να στελνω τον χειμωνα, αερα θερμοκρασιας 12-15 βαθμων, ακομα κιαν εξω εχει 5 η -5 .

Με αυτην την λογικη χρησιμοποιω τις 2 βασικες σωληνες και τον χειμωνα για να προθερμανο τον αερα εισαγωγης για το τζακι που εχω (ειναι ενεργειακο, με θερμοθαλαμο και τραβαει αερα απεξω τον θερμαινει και τον στελενει σε ολο το σπιτι μεσω σωληνωσεωνΕτσι λοιπον αντ να παιρνει αερα περιβαλοντος στους 5 η στουσ -5 πχ, τραβαει απο τισ σωληνες αερα 12-15 βαθμων τον οποιο ειναι πιο ευκολο να τον θερμανει.

Για να καταληξω, προχτες το απογευμα, με εξωτερικη θερμοκρασια 35,7 βαθμων ,εφερνα μεσα στο σπιτι αερα θερμοκρασιας 18,4 . Εντυπωσιακο???? Η καταναλωση σε ρευμα περιπου 90 βαττ ο ανεμιστηρας και 8 βαττ η λαμπα υπεριωδους.Σαφως πολυ πολυ οικονομικοτερα σε σχεση με ενα αιροντισιον,και με καλη ποιοτητα αερα .Το συνολικο κοστος ηταν γυρω στα 800 ευρο.αλλα μπορει να γινει και με περιπου 600.

Υπαρχουν αρκετες λεπτομερειες στην κατασκευη, αυτα ειναι απλως βασικες αρχες.

Θα χαρω πολυ να ενημερωσω οποιοδηποτε θελει περισσοτερες πληροφοριες.

3 comments:

Lefteris Sketo said...

Μπραβο ρε Δημητρη,ωραια το εκανες και ωραια το παρουσιασες.Σε εβαλα και στα λινκ μου !!!!

Unknown said...

Αντε καλη αρχη φιλαρακο.
και με πολλες τουμπες της γης.

Anonymous said...

only BIG minds have courage to do this kind of innovatives!! Congratulations our Brother! We will need your help to do ours. Is time to return back to original ways of Living!

Maya & Leo

Post a Comment